قياس تركيز حمض البنزويك الحافظ لعينات معجون الطماطم بواسطة جهاز التحليل الطيفي
محتوى المقالة الرئيسي
الملخص
أن الهدف الرئيس ي لأي إنسان هو الحصول على الغذاء الجيد. إن سلامة أي مادة غذائية هي أساس جودتها واحتوائها على تركيزات مضمونة من
المواد المضافة. يتم إضافة مواد حافظة إلى الأغذية المعلبة لمنع التلف. يضاف حمض البنزويك إلى معجون الطماطم كمادة حافظة، ومن المهم أن
يكون تركيز المادة الحافظة ضمن النطاق المسموح به لضمان صحة المستهلك. تهدف هذه الدراسة إلى قياس وتقييم تركيز المادة الحافظة )حمض
البنزويك( في خمسة عشر ) 15 ( عينة من معجون الطماطم )ثلاث نسخ لكل عينة( تم جمعها من الأسواق الليبية، ثم تم تحليلها باستخدام جهاز
تحليل الطيف المرئي فوق البنفسجي. كانت النتائج متقاربة إلى حد ما، على النحو التالي، كانت أقل قيمة وأعلى قيمة لتركيزات المادة الحافظة في
العينات 14 و 15 والتي بلغت بين 65.50 ملغم / كجم و 449.70 ملغم / كجم على التوالي، وكانت قيم RSD أقل من 5 ٪ لجميع العينات المدروسة.
ومع ذلك، كانت تركيزات المادة الحافظة في جميع العينات في الحدود المسموح بها من قبل منظمة الصحة العالمية والتي تقل عن 1000 ملغم/كجم.
وخلصت المقالة إلى أن التركيز الأمثل لحمض البنزويك في المواد الحافظة الغذائية المتداولة في السوق يتراوح بين 70 - 500 ملغم / كجم. وقد تم
تحديد تركيز البنزويك في المنتجات الغذائية المختارة ضمن النطاق، ووجدت نتائج الدراسة أن جميع العينات المختارة مؤهلة وآمنة.
تفاصيل المقالة

هذا العمل مرخص بموجب Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
المراجع
Amirpour M., Arman A., Yollmeh A., Azam M., and Morad Z.
sodium benzoate and potassium sorbate preservatives in food stuffs in Iran . journal food additives and contaminants, 8(2), 8-142, 2015.
Antakli S., Alhmed A., and Badinjk B. simultaneous determination of sodium benzoate and potassium sorbate preservatives in foodstuffs using high performance liquid chromatography. journal of chemistry, 22(4), 3275-3282, 2010.
Abdalla. F. Determination of benzoic acid concentration in tomato paste. M.SC, chemistry. University of Niles, Khartoum, Sudan. October 2020.
Chalesshtori F., Arian A., and Chaleshtori R. Assessment of sodium benzoate and potassium sorbate preservatives in some produce in Kashan, Iran with estimation of human health risk. journal food and chemical toxicology 12(6),634-638, 2018.
Merve K., Burcu C., and Hayda O. Investigation of sorbic acid and benzoic acid amount some food exposed for sale in Istanbul. journal of food engineering research, 2:2, 43-58, 2016.
Patricia Haricarova, et al. Different behavior of food-related benzoic acids toward iron and copper. Journal of Food Chemistry, 462:2025, 1-11, 2025.
Peyman Ghajarbeygi, et al. Assessment of Sodium Benzoate and Potassium Sorbate Preservatives and Artificial Color in Bulk Tomato Paste Samples in Qazvin, Iran. Journal of Chemical Health Risks. 12(3), 501-507, 2022.
Shaamial S., and Sawsan Al-Hilfi. Estimating the percentage of benzoic acid and heavy metals in some fresh and processed foods in the markets of Basra city, Syrian Journal of Agricultural Research 4(2), 64-73, 2017.
Uysal E., Akcadag F., Tokman N. proficiency testing for determination of metals in tomato paste. journal of chemical metrology, 8(1),13-26, 2014.
Tfouni S., Toledo M. Determination of benzoic and sorbic acids in Brazilian food. Food Control. 13(2), 117-123, 2002.
Dong C., Mei Y., Chen L. Simultaneous determination of sorbic and benzoic acids in food dressing by headspace solid-phase microextraction and gas chromatography. J Chromatogr A. 1117(1), 109-114, 2006.
Ferreira I. M., Mendes E., Brito P., Ferreira M.A. Simultaneous determination of benzoic and sorbic acids in quince jam by HPLC. Food Res Int. 33(2), 113-117, 2002.
Khosroukhavar R., Sadeghzadeh N., Amini M., Ghazi-Khansari M., Hajiaghaee R., Ejtemaei Mehr S. Simultaneous determination of preservatives (sodium benzoate and potassium sorbate) in soft drinks and herbal extracts using high-performance liquid chromatography (HPLC). J Med Plants. 9(35), 80-87, 2010.
Juhlin L. Recurrent urticaria: clinical investigation of 330patients. Brit. J. Dermatol. 104(3), 369–381, 1981.
Faraji M., Rahbarzare F. Simultaneous determination of four preservatives in food stuffs by high performance liquid chromatography. Nut Food Sci Res. 3(2),43-50, 2016.
Zengin N, Yüzbaşıoğlu D, Unal F, Yılmaz S, Aksoy H. The evaluation of genotoxicocity of two food preservatives: Sodium benzoate and potassium benzoate. Food Chem Toxicol, 49: 763-35, 2011.
Delavar M., Ahmadi A. R., Kazemifar A. M., Abdollahi M. Determination of benzoate level in canned pickles and pickled cucumbers in food producing factories in Markazi province and those that their products were sold in Arak City, Iran. Iran J. Toxicol. 6(18), 686-690, 2012.
Yildiz A., Erdogan S., Saydut A., Hamamci C. High-performance liquid chromatography analysis and assessment of benzoic acid in yogurt, ayran, and cheese in Turkey. Food Anal Methods. 5(3), 591-595, 2012.
Mahboubifar M., Sobhani Z., Dehghanzadeh G., Javidnia K. A comparison between UV/spectrophotometer and high-performance liquid chromatography method for the analysis of sodium benzoate and potassium sorbate in food products. Food Anal Methods. 4(2), 150-154, 2011.
Piper J. D. Piper P. W. Benzoate and sorbate salts: A systematic review of the potential hazards of these invaluable preservatives and the expanding spectrum of clinical uses for sodium benzoate. Compr Rev Food Sci Food Saf, 16: 80-86, 2017.
Esfandiari Z. N., Hosseini H. Examination of the Antimicrobial Preservatives of Benzoic Acid and Sodium Benzoate in Different Food Products in Iran: A Review of the Current Evidence. J. Health Syst Res. 13(1), 1-9, 2017.
Pongasavee M. Effect of sodium benzoate preservative on micronucleus induction, dismutase gene mutation in lymphocytes. BioMed Res Int, 1033-512, 2015.
Arijit Chatterjee. Quantitative Estimation and Comparative Study of Sodium Benzoate in Local Tomato Sauce by UV Spectrophotometric Method. International Journal of Research in Engineering and Science, 10(12),48-53, 2022.
Beezhold B. L., Johnston C.S., Nochta K.A. Sodium benzoate–rich beverage consumption is associated with increased reporting of ADHD symptoms in college students: A pilot investigation. J Atten Disord. 18(3), 23-24, 2014.
World Health Organization, Expert Committee on Food Additives, World Health Organization & Food and Agriculture Organization of the United Nations. Toxicological evaluation of certain food additives with a review of general principles and of specifications: seventeenth report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Geneva, 25 June 1974.
World Health Organization, report of the Exposure to cadmium: a major public health concern. www.who.int/ipcs/features/pdf. Accessed 10 Oct 2011.